Welkom

Inhoud

Inleiding

Andere tractie

Spoorwijdte

Producenten

Import en Handel

Eigenaars

Materieel

Links

Contact

Nieuw

Zoeken

 

 

Stoomtractie smalspoor

Stoomtractie normaalspoor

Motortractie smalspoor

Motortractie normaalspoor

 

logo.jpg

Ducrolinde

 

De NV Smalspoorwerkplaatsen Ducrobrauns-Lindeteves (kortweg Ducrolinde) werd opgericht in 1947 door de firma’s Du Croo & Brauns en Linde-Teves & Stokvis. Het werkgebied was Nederlands Oost Indië (Indonesië), Brits Malakka (Maleisië) en Zuid-Siam (Thailand). Voor WO II was Linde-Teves na Orenstein & Koppel de grootste leverancier van smalspoormaterieel in Nederlands Oost Indië. Het verhandelde vooral locs van Henschel en railmateriaal en wagens van de Duitse handelsfirma Dolberg. Linde-Teves voerde vanuit Amsterdam de directie over Ducrolinde. Dat gebeurde zonder vergoeding, maar met provisie: rails 3%, locs, draisines en tenders 4%,  wissels, draaischijven, traversen en wagens 5%, onderdelen van locs en draisines 7,5 % en bevestigingsmaterialen, aspotten, ed. 10 %. Ducrolinde droeg teken- en project-werk op aan Du Croo & Brauns en bevorderde de verkoop van producten van Du Croo & Brauns.

Schoema Fabrieksplaat Ducrolinde

 

Plaat op de kleine Schöma van Stork in Hengelo. Kennelijk zijn de kleine en grote Schöma in 1955 door Ducrolinde geleverd.

↑ Catalogus uit 1949, uit de collectie van Erwin Voorhaar.

AdvertentieDucrolinde.JPG

Blijkens foto’s verkocht Ducrolinde in Indonesië in elk geval Ruhrthaler (suikerfabriek "Tasikmadu", 1954) en Schöma locs.

 

← Het nieuwsblad voor Sumatra 01-04-1949

 

Opvallend is dat er in de advertentie ook sprake is van Du Croo & Brauns locomotieven. Gebruikelijk was immers dat de motorenfabriek Kromhout de hoofdaannemer was en dat er daarom in principe sprake was van Kromhout locomotieven.

De samenwerking verliep niet vlekkeloos: in een verslag uit 1948 van een bezoek aan Du Croo & Brauns merken Linde-Teves medewerkers op dat de fabriek onoverzichtelijk is, dat DCB niet meer de speciale fabriek voor smalspoor over de gehele linie is en dat Linde-Teves op diverse aanvragen nooit of met grote vertraging antwoord heeft gekregen.

 

Na de nationalisatie van Nederlandse bedrijven in Indonesië in 1957/58 kwam aan de activiteiten een einde. De naam Ducrolinde verdween pas in 1969, toen Linde-Teves de aandelen van Jonker Ducroo (waarin Du Croo & Brauns was opgegaan) kocht.

 

Bron

[1]

archief Linde-Teves Jacoberg NV in het Nationaal Archief.

 

 

{

Import en Handel                   Du Croo & Brauns

Terug/verder naar

 

Nieuw                                    Home                                         Inhoud