Welkom

Inhoud

Inleiding

Andere tractie

Spoorwijdte

Producenten

Import & handel

Eigenaars

Materieel

Links

Contact

Nieuw

Zoeken

 

Stoomtractie smalspoor

Stoomtractie normaalspoor

Motortractie smalspoor

Motortractie normaalspoor

 

Nieuwe links

 

(Deze links blijven hier zekere tijd staan en worden daarna op één van de andere webpagina’s met links gezet)

laatst gewijzigd: 09-06-2022

Pierre de Greeuw vond drie interessante links:

 

Wat betreft de onbekende Italiaanse fabrikant Ranzi: Giulio Cesare Ranzi opende in 1923 een machinefabriek in Legnano. In de glorietijd werkten er zo'n 500 man die dynamometers (om gelijktijdig het koppel en de rotatiesnelheid van een draaiende machine te meten) en textielmachines produceerden. Zijn zoon Ubaldo Ranzi kwam met ontwerpen op velerlei gebied. Pas in 1955 werd begonnen met de productie van dieselmechanische (rangeer)locs. Maar in 1968 stierf Ubaldo Ranzi en ging het bedrijf failliet.

De locs waren bijzonder. De (centrifugaal)koppeling bestond uit een trommel op de motoras met daarin een ronddraaiende rotor op de uitgaande as. De koppeling was gevuld met een metallisch poeder. Als de trommel snel draaide bewoog het poeder naar de binnenkant van het cilindrische oppervlak van de trommel, waardoor er min of meer een verbinding tussen de trommel en de rotor ontstond. Een andere bijzonderheid was de brede cabine die plaats bood aan 2 bedieningslessenaars.

 

Een andere link gaat over Whitcombs op Frans smalspoor. Ook zijn er twee bij Spoorijzer in Delft genomen foto’s te zien, maar die foto’s waren al bekend.

 

Tenslotte staan hier foto’s uit omstreeks 1918 van Zwitserse acculocs.

 

 

 

 

 

 

 

{

Nieuw                                                                      Home                                         Inhoud

 

Terug/verder naar:

       

Links industrieële smalspoorbedrijven      Links industriële normaalspooorbedrijven

Links informatiebronnen                                      Links materieel