Welkom

Inhoud

Inleiding

Andere tractie

Spoorwijdte

Producenten

Import & handel

Eigenaars

Materieel

Links

Contact

Nieuw

Zoeken

 

Stoomtractie smalspoor

Stoomtractie normaalspoor

Motortractie smalspoor

Motortractie normaalspoor

 

Boeken

Aanvullingen

Tijdschriften

Raadsels

Loctypes

Orenstein & Koppel MD2b [1]

Zie ook de tekst onder de tekening.

tekeningO&KMD2b

↑ Bron van de tekeningen: Fred Vos ↑

 

In grote lijnen:

O&K begon met benzinelocomotieven. De eerste diesellocs behoorden tot de RL serie. Ze kregen motoren die in licencie van ACRO gebouwd waren. De serie liep van de RL1 (met een ééncilindermotor van 10 pk) tot de RL8 voor normaalspoor (met een viercylinder motor van 80 pk. Het cijfer achter RL (= Roh Öl) gaf dus – vermenigvuldigd met 10 - het aantal pk’s.

 

Vervolgens ging O&K dieselmotoren naar eigen ontwerp bouwen. Deze motoren werden ingebouwd in locs van de nieuwe MD serie. Vanaf 1934 verscheen de MD1 (met een ééncilindermotor, aanvankelijk MD genoemd), vanaf 1935/6 de MD2 (met een tweecilindermotor) en de MD3. Kenmerken zijn van de MD zijn o.a. de scheenplaten in de vorm van staven met een rechthoekige doorsnede en de platte motorkap met afgeschuinde zijkanten.

 

Na de Tweede Wereldoorlog werd de productie voort gezet in die zin dat Schöma het type MD2b bouwde voor O&K, dat de fabrieken in Oost Duitsland was kwijt geraakt en een nieuwe fabriek in Dortmund opbouwde. Deze MD2b had dezelfde afmetingen als de MD2 en zag er vrijwel hetzelfde uit. De motor was echter de O&K 116V2, die ook in het naoorlogse type MV2 gebruikt werd en die wat afweek van de MD2 motor. Het vermogen was 26 pk versus de 22 pk van de MD2.

De laatste MD2b is in 1955 gebouwd. De MD serie werd afgelost door de MV serie, waarin soortgelijke motoren werden gebruikt.

 

 

Opmerkingen:

-

Zie voor foto’s: O&K MD2 bij de aannemers Bruil in Ede en Dekker uit Edam

 

 

 

Met dank aan:

Fred Vos

 

 

 

 

 

 

 

{

Overzicht van motorloctypes voor smalspoor

Terug/verder naar:

 

 

Nieuw                                    Home                                         Inhoud